Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na co je křesťanům Starý zákon?

Starý zákon lidi namyšlené pohoršuje a ti, kdo nenávidí Boží zákon jej očerňují, avšak milovníci pravdy v něm vidí křišťálově průzračné poselství o člověku i Bohu.

Mnozí se pokládají za křesťany a je jim milé učení Ježíše Krista (respektive jejich vlastní představa o jeho učení), avšak mají jakýsi odpor ke stránkám Starého zákona. Zdá se jim být drastickou nehumánní knihou plnou krve, nebo dokonce údajných úchylností - z čehož v poslední době Bibli nehorázně a demagogicky obviňuje streamový pořad "mrazivá tajemství." Tomu že milovníci tohoto světa Boží slovo odsuzují a snaží se je očernit a pošpinit, se člověk moc nediví. Ale lidé pokládající se za věřící v Krista by měli chápat, že Starý zákon je nedílnou součástí křesťanské víry. Bohužel, jak se zdá ze zdejších diskuzních příspěvků, jsou lidé, kteří se prohlašují za křesťany, ale závažnost Starého zákona chápat nechtějí. Na člověka špinícího Starý zákon a hlásícího se přitom ke Kristu platí Šalamounova slova: "Jako ten, kdo vrhá nazdařbůh šípy, oštěpy a smrt, je člověk, který oklame bližního a potom poví: Vždyť jsem jen žertoval." (Př 26,19). Toto slovo platí i pro autory onoho rouhavého pořadu "mrazivá tajemství", protože je záměrně pojatý humoristicky "dokumentárně" a nikdo vlastně neví, co autor myslí vážně a co je rádoby vtip. V každém případě jde o urážení křesťanů a jejich víry.

Proč je ale pro křesťanskou víru tak důležitý Starý zákon? Křesťanství je náboženství historie a inkarnace. Bůh, Stvořitel nebe a země a Pán dějin se v plnosti času stal člověkem, aby dějiny lidstva usměrnil k předem vytčenému cíli, od nějž se člověk svou vinou odchýlil. Je-li křesťanství náboženstvím historie, vůbec to neznamená, že by bylo záležitostí pouze minulosti. Ono je záležitostí věčné a neproměnné pravdy, je věcí počátku i konce, minulosti, přítomnosti i budoucnosti. Křesťanství je věcí historie, ne proto, že by bylo říší pohádek či nejistých vyprávění, ale právě naopak, proto že je realitou, a realita má svůj původ, svůj počátek, střed i naplnění. Realita má své příčiny a důsledky. Irealita, ta je naopak ve vzduchu, bez příčin a bez následků, bez původu a bez patřičných plodů. Ale "nás neomámil neblahý lidský výmysl ani neužitečná námaha malířů stínů..." (Mdr 15,4). Starý zákon je historií Božího konání v dějinách lidstva, konání, které bylo Boží přípravou na příchod Spasitele, ne uctíváním toho, co není. Odříznout Ježíšovo evangelium od starozákonní tradice, by znamenalo zasadit ho do říše mýtů. Trvat na Starém zákoně jako na realitě, znamená ponechat i Novému jeho reálnost.

Křesťanství je náboženstvím inkarnace, vtělení, tedy spojení nadpřirozeného světa s naší každodenní realitou, a to v Ježíši Kristu. Lidé se na starozákonních příbězích většinou pohoršují, protože sami sebe a naši dobu pokládají za ušlechtilejší než doopravdy je. Rozhořčuje je zásada "oko za oko, zub za zub", protože si neuvědomují, že i oni sami mají tendenci za jedno oko vyloupnout obě dvě, a často i mnohem víc. Proto jsem se zde v několika článcích snažil podat pár jednoduchých pohledů z historie, které ukazují, že Knihy Starého zákona pocházejí skutečně z těch období, do kterých jejich vznik pokládá křesťanská tradice a mají nám skutečně co říct o tehdejším světě, a především o tom jak konkrétně Bůh tehdy konal a připravoval lidstvo na příchod svého Syna. Tyto doklady Božích skutků a slov z doby mnoho staletí před Kristem jsou zároveň důkazem, že Ježíš je skutečně slíbeným Mesiášem poslaným od Boha. Především je to doloženo celou řadou starozákonních proroctví vztahujících se na Krista.

 

 

Autor: Stanislav Cigánek | pátek 8.12.2017 20:03 | karma článku: 15,62 | přečteno: 877x
  • Další články autora

Stanislav Cigánek

Veřejný dopis panu premiérovi - "zastavte corona-šikanu"

V ČR, která má 10 mil. obyvatel dlouhodobě umírá cca 300 lidí denně. Těch 400 mrtvých za 8 měsíců s pozitivním testem na covid-19 je naprosto zanedbatelné číslo. Navíc prakticky všichni z nich zemřeli i v důsledku jiných nemocí!

20.8.2020 v 9:21 | Karma: 28,00 | Přečteno: 932x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Bratři, nechceme vás nechat v nevědomosti o údělu těch, kdo zesnuli.“ (1Sol 4,13)

Nesmrtelnost duše a věčnost pekla – katolická apologie proti adventistům Adventisté učí, že lidská duše není nesmrtelná a umírá spolu s tělem. Kristus sestoupil do pekel a tak i duše každého člověka existuje po smrti.

18.3.2020 v 13:17 | Karma: 9,13 | Přečteno: 624x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Třicet let svobody“ nebo skutečnou svobodu

Proč se tedy stále mluví o revoluci, svržení totality a údajném nástupu svobody, když ve skutečnosti šlo pouze o reformu systému, která byla dohodnuta a připravena dopředu, a to na mezinárodní úrovni světových velmocí?

16.11.2019 v 18:23 | Karma: 15,40 | Přečteno: 452x | Diskuse| Ona

Stanislav Cigánek

Člověkem od početí

Podle učení katolické církve má člověk nesmrtelnou duši od okamžiku svého početí a proto usmrcení dítěte v lůně matky je vraždou. To je všeobecně známo. Málokterý katolík však umí tento postoj obhájit.

18.10.2019 v 20:00 | Karma: 13,06 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

Mariánský sloup na Staroměstské náměstí – ano či ne?

Ať bojovníci za Mariánský sloup spojí svou aktivitu s apelem na své biskupy, aby po vzoru italského politika Salviniho zvedli posvátný růženec Blahoslavené Panny Marie a zahájili růžencové tažení za vystoupení Česka z EU.

20.6.2019 v 21:31 | Karma: 7,54 | Přečteno: 288x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 521x
Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz