Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čas narození Mesiáše podle Starého zákona

Už v 6 století př. Kr. stanovil starozákonní prorok Daniel rok, ve kterém dojde k obětování Mesiáše.

Stejně jako Písmo dopředu předpovědělo, že Mesiáš se narodí z ženy–Panny z potomků Šémových, Abrahámových, Jakubových, z Judy a z rodu Davidova (https://stanislavciganek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=638623), tak předpovědělo i čas, v KDY k tomu dojde.

Prorok Daniel, který patřil mezi Jeruzalémskou šlechtu, ale už jako mladík se dostal do babylonského zajetí, měl zde v Babylonu zjevení týkající se budoucích světových událostí, čtyřech světových říší, z nichž první byla ta Nabuchodonozorova, a poslední mělo být království, které se bude rozprostírat po celé zemi. Za tohoto čtvrtého království mělo podle Daniela „bez zásahu lidské ruky“ povstat království lidu svatých, které bude trvat na věky. V 9. kapitole mluví Daniel o přesném čase, kdy dojde k obětování Mesiáše, tak jak mu to bylo zjeveno.

Jde především o verše Dan 9,24-25. Podle tohoto Danielova proroctví má k obětování Mesiáše dojít poté, co uplyne „sedmdesát sedmic“ od vyjití příkazu o navrácení přesídlenců a znovuvybudování Jeruzaléma. „Sedmdesát sedmic“ může v hebrejštině znamenat v podstatě tři věci: sedm týdnů, sedm sedmiletí anebo sedm padesátiletí (každý sedmý rok byl sabatický a padesátý rok byl jubilejní). V prvním případě by šlo o 49 dní, což je výklad, který mohl Daniel záhy vyloučit. V druhém případě je to 490 let a v případě třetím by šlo o 3500 let. Zbývá stanovit, od kdy je třeba tuto lhůtu počítat. Příkazů o vybudování Jeruzaléma bylo vydáno několik. Podrobně tyto události popisují starozákonní knihy Ezdráš a Nehemiáš. Tyto biblické knihy zdůrazňují příkaz vydaný králem Artaxerxem. Právě jemu sloužil kněz Ezdráš, kterému se s Artaxerxovým dovolením podařilo dokončit jeruzalémské hradby. Městské hradby výslovně vzpomíná i Dan 9,25. Podle Ezdr 7,7-8 byl tento příkaz vydán králem Artaxerxem v 6. roce jeho vlády. Šlo o Artaxerxe I., který vládl v letech 465 až 424 př. Kr. Šestý rok jeho vlády byl v r. 459 př. Kr. Když k tomuto roku připočteme oněch 490 let, dostaneme r. 31 po Kr. Z tohoto Danielova proroctví, které mimochodem uznávají za kanonické i židé, je tedy jasné, že Mesiáš musel už dávno přijít, ba co víc, proroctví říká, že přesně r. 31 po Kr. uplynula lhůta, po níž mělo dojít k zproštění vin a pomazání svatého svatých.

Pokud bychom chtěli počítat s třetí možností výkladu oněch „sedmdesáti sedmic“, tedy se sedmdesáti padesátiletími, pak když k r. 459 př. Kr. přičteme 3500 let, vychází r. 3041 po Kr. Naprosto netvrdím, že je tento výklad správný, není ale bez zajímavosti, protože v následujících verších Dan 9,26-27 se mluví o vystoupení Antikrista. Podle knihy Zjevení 20. kapitoly má ještě před Antikristovým vystoupením nastat jakési tisícileté království. Když bychom tedy od r. 3041 odečetli 1000 let, dostaneme r. 2041. (Poznámka: Daniel nemluví o přesném roku, ale o lhůtě, po jejímž uplynutí k vzpomínaným událostem dojde …) Tím netvrdím ani to, že je nutné tisícileté království chápat doslovně, myslím ale, že když pozorně čteme Písmo, nelze to úplně vyloučit. (Vzdělanější katolíci se často odvolávají na to, že církev kdesi ve středověku odsoudila blud mileniarismu. Když si však přečteme přesný text onoho církevního dokumentu, zjistíme, že je v něm odsouzen názor, že při tzv. tisíciletém království bude Kristus fyzicky přítomen na zemi. Tím ale není řečeno, že toto království – ať už doslova nebo jen symbolicky „tisícileté“ – nenastane.)

Pokud chceme Božímu slovu správně rozumět, měli bychom si uvědomit, že přesný význam proroctví většinou pochopíme, až když se naplní (por. J 13,19). Není toho zase až tak mnoho, co by nasvědčovalo, že výklad ukazující na r. 2041 je správný. Beze vší pochyby jisté je však to, že Pán Ježíš přijde znovu ve slávě, aby soudil živé i mrtvé, a to jaký rozsudek vynese konkrétně nade mnou, závisí především na mém postoji k jeho prvnímu příchodu a k jeho drahocenné Kalvárské oběti. Můj osobní „konec světa“ pak může nastat v každém okamžiku.

Autor: Stanislav Cigánek | středa 20.12.2017 10:17 | karma článku: 17,94 | přečteno: 518x
  • Další články autora

Stanislav Cigánek

Veřejný dopis panu premiérovi - "zastavte corona-šikanu"

V ČR, která má 10 mil. obyvatel dlouhodobě umírá cca 300 lidí denně. Těch 400 mrtvých za 8 měsíců s pozitivním testem na covid-19 je naprosto zanedbatelné číslo. Navíc prakticky všichni z nich zemřeli i v důsledku jiných nemocí!

20.8.2020 v 9:21 | Karma: 28,00 | Přečteno: 932x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Bratři, nechceme vás nechat v nevědomosti o údělu těch, kdo zesnuli.“ (1Sol 4,13)

Nesmrtelnost duše a věčnost pekla – katolická apologie proti adventistům Adventisté učí, že lidská duše není nesmrtelná a umírá spolu s tělem. Kristus sestoupil do pekel a tak i duše každého člověka existuje po smrti.

18.3.2020 v 13:17 | Karma: 9,13 | Přečteno: 624x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Třicet let svobody“ nebo skutečnou svobodu

Proč se tedy stále mluví o revoluci, svržení totality a údajném nástupu svobody, když ve skutečnosti šlo pouze o reformu systému, která byla dohodnuta a připravena dopředu, a to na mezinárodní úrovni světových velmocí?

16.11.2019 v 18:23 | Karma: 15,40 | Přečteno: 452x | Diskuse| Ona

Stanislav Cigánek

Člověkem od početí

Podle učení katolické církve má člověk nesmrtelnou duši od okamžiku svého početí a proto usmrcení dítěte v lůně matky je vraždou. To je všeobecně známo. Málokterý katolík však umí tento postoj obhájit.

18.10.2019 v 20:00 | Karma: 13,06 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

Mariánský sloup na Staroměstské náměstí – ano či ne?

Ať bojovníci za Mariánský sloup spojí svou aktivitu s apelem na své biskupy, aby po vzoru italského politika Salviniho zvedli posvátný růženec Blahoslavené Panny Marie a zahájili růžencové tažení za vystoupení Česka z EU.

20.6.2019 v 21:31 | Karma: 7,54 | Přečteno: 288x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 521x
Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz