M. Jan Hus a jeho kritika zneužívání autority v církvi i politice

16. 07. 2018 13:41:09
Popření či ignorace Božího zákona jako nejvyšší a pro všechny platné autority vždy přináší následné zneužívání lidských autorit. Kdo neposlouchá Boha, sám se zbavuje autority, kterou mu společnost přisoudila.

Citace 15. žalobního článku: „Církevní poslušnost je poslušnost podle vynálezů kněží církve mimo výslovné ustanovení Písma.“

Hus k tomuto nařčení vysvětluje: „Tohle popsání týká se poslušnosti, která se rozlišuje proti vyložené poslušnosti zákona Kristova, jak patrno tam, kde článek tento jest pojat; ale chraniž Bůh, aby veškerá poslušnost zákona Božího byla taková, která se nazývá zároveň poslušnost církevní.“

Hus upozorňuje na základní věc, že je třeba rozlišovat poslušnost Božího zákona od poslušnosti církevních zákonů a osob. Hus tímto nepopírá církevní a světské zákonodárství a jejich lidskou, církevní autoritu. Hus jen varuje před zneužitím této autority. Je samozřejmé, že v lidské společnosti musí být určitá autorita. Pokud není, nastává anarchie a zločiny se rozbují až k sebezničení společnosti. Tedy je třeba ctít nejvyšší autoritu, kterou je Bůh, ale zároveň se každý člověk musí podřizovat i lidské autoritě. V rodině má mít autoritu otec, ve škole učitel či vychovatel... Autorita sjednocuje a slouží, pokud je však zneužita, zaviní nejtěžší zločiny. Například dnes je autorita OSN zneužita k tomu, aby zavazovala státy přijímat zákony o tzv. lidských právech, což v praxi znamená legalizaci nejtěžších zločinů proti lidskosti (tzv. sexuální výchova, gender ideologie, podle níž už od mateřské školy dítě nesmí říkat, zda je chlapečkem či děvčetem, zavádění tzv. antidiskriminačních zákonů k ničení většiny společnosti, kradení dětí rodičům sociálními službami z umělých důvodů... To vše se děje zneužitím světské autority.) A co zneužití církevní autority? Dnes papež František zneužívá autoritu k totálnímu sebezničení církve. Realizuje se výrok zednářského časopisu Alta Vendita: „Skrze poslušnost zničíme církev. Katolíci si budou myslet, že jdou pod praporem Petrových klíčů, ale už dávno půjdou pod naším praporem...“. Toto je dnes krutá realita. Lidé, kteří se cele dali do služeb Bohu, kněží, řeholníci, biskupové, se falešnou poslušností dostávají do systému, který je nutí sloužit duchu antikrista. De facto jde o svatokrádež Bohu zasvěcených duší. Tím není ničena církevní struktura, naopak, je plně využita k účinnému sebezničení podstaty křesťanství a spasitelné víry herezemi, k vyhnání Ducha svatého a přijetí ducha New Age.

Citovaný článek je ze 17. kap. O církvi. Hus zde rozepisuje složité rozdělení různých druhů poslušnosti. Druhá strana tvrdila, že je třeba církevní představené poslouchat ve všem, pokud nenařizují něco vyloženě hříšného. Hus vysvětluje, že je to zavádějící a nesprávné vyjádření a ukazuje na konkrétní případy, kdy církevní představení nařizují něco, co samo o sobě není hříchem, ale v daných okolnostech se to stává přímo hříchem těžkým. Konkrétně šlo o okolnosti, v nichž nařízení arcibiskupa a papeže směřovalo k likvidaci upřímných kněží, kteří káží evangelium a k upevnění moci hříšných a bezbožných prelátů, kterým toto kázání vadí.

Svatý Basil řeší problematiku poslušnosti podobným způsobem jako Jan Hus. Sám musel bojovat proti většině biskupů, kteří z obav o vlastní kariéru odpadli od pravověrnosti do hereze. Byl pak velký rozdíl poslouchat sv. Basila, pravověrného biskupa, a poslouchat odpadlé biskupy, kterých byla většina. Ještě horší situace je dnes, kdy pravověrní biskupové v oficiální struktuře církve už vůbec nemohou být. Ovocem poslušnosti zrádců Krista je likvidace církve i jednotlivých duší.

Autor: Stanislav Cigánek | pondělí 16.7.2018 13:41 | karma článku: 5.46 | přečteno: 139x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.86 | Přečteno: 320 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 504 | Diskuse
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 521

Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...