Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Celistvost čili neporušenost textu Písma sv. - část 4/4

Citace a odvolávky na Písmo sv. u starověkých autorů. - Nový zákon byl do r. 325 citován více jak 32.000 krát.

Ve spisech apoštolských otců Klementa římského, Ignáce z Antiochie a Polykarpa na přelomu 1. a 2. st. nacházíme mnoho odvolávek na téměř všechny knihy NZ, které tito apoštolští otcové kladou na jednu rovinu se starozákonními biblickými knihami. I další církevní spisovatelé citují už před polovinou 2. st. NZ se stejnou autoritou jako SZ.

Také list sv. Klementa římského korintské církevní obci - v němž se nachází nejméně 20 citací a zřejmých odvolávek na text NZ - je sám o sobě potvrzen ostatními soudobými autory. Téměř všichni známí křesťanští spisovatelé té doby se o něm zmiňují. Sv. Polykarp ve svém listu užil jeho myšlenek. Irenej jej nazývá listem velmi hutným. Cituje jej Klement Alexandrijský i Origenes. Eusebius jej nazývá listem velmi obdivuhodným. Mluví o něm Cyril Jeruzalémský, Epifanius. Sv. Jeroným připomíná, že list byl předčítán na některých místech veřejně. V syrské církvi byl dokonce počítán k novozákonním knihám Písma sv. Tento list byl sv. Klementem římským napsán na sklonku vlády císaře Domitiana nebo krátce po jeho smrti asi r. 96. Plný text tohoto Klementova listu Korinťanům byl přitom objeven až r. 1873 v tzv. Jeruzalémském kodexu. V novější době byl objeven i latinský, syrský a dva rozdílné koptské překlady tohoto listu. To vše dokazuje, že list skutečně pochází z konce 1. st. od Petrova nástupce na římském stolci sv. Klementa, a že křesťané v Římě, ale i v Korintě a jinde, na konci 1. st. znali a přijímali NZ tak jak ho známe my dnes. Sv. Klement v tomto listu cituje nz knihy: Mt; Mk; Lk; Sk; Kor; Tit, Žid; 1 Petr.

Sv. Ignác Antiochijský byl r. 113 v Antiochii jakožto biskup tamější církve zajat a veden na popravu do Říma. Cestou napsal dopisy sedmi církevním obcím a biskupovi Polykarpovi. V těchto listech nalezneme také kolem 20 odvolávek na text NZ, a to na knihy: Mt; J; Sk; Řím; 1 Kor; Gal; Ef; Flp; Kol; 1 a 2 Sol; Jakub; 1 Petr. Autenticita Ignácových listů je rovněž potvrzena dalšími církevními otci a spisovateli, jako např. Polykarpem, který na jeho listy reaguje svým listem Filipanům, Ireneem, Jeronýmem a Origenem.

V Polykarpově listu Filipanům je citátů a odvolávek na text NZ asi 17.

Ve spisu „Učení Pána, hlásané národům dvanácti apoštoly“, zkráceně Didaché, který byl také napsán na konci 1. st., se nachází nejméně 15 citací NZ nebo odvolávek na jeho text. I samotný spis Didaché je soudobými křesťanskými autory hojně citován či zmiňován, podobně jako list Klementův.

Barnabášův list, který někteří přisuzovali apoštolovi Barnabášovi, a v každém případě vznikl nejpozději do r. 140, obsahuje také několik odvolávek na text NZ. Kromě toho obsahuje i výslovnou formulaci „Nový zákon našeho Pána Ježíše Krista“ (III. 6.) a jeho učení je tak blízké učení sv. Pavla, že si lze těžko představit, že by ho nenapsal někdo z blízkého okruhu apoštolů. Tento „duch NZ“ na nás dýchá i z ostatních spisů apoštolských otců.

Běžný seznam citací NZ u církevních otců z období před Nicejským koncilem (r. 325) uvádí 32.000 citátů. Pokud bychom ale započítali i Eusébia, který působil během Nicejského koncilu, bude počet těchto citátů NZ 36.000. (McDowel, s. 115.)

Ve starokřesťanské literatuře najdeme i výslovné seznamy kánonu nz knih: První soupis knih NZ se zachoval v tzv. zlomku Muratoriho, který vznikl ve 2. pol. 2. st. v římské církevní obci a byl objeven r. 1740 L. A. Muratorim v Ambroziáské knihovně v Miláně. V tomto soupisu nz knih chybí list Židům, Jakubův, dva listy Petrovy a jeden Janův. Protože však v té samé době přijímá tyto listy jako Písmo sv. Hippolit římský, můžeme říct, že v 2. pol. 2. st. máme v západní církvi doložen úplný kánon NZ. První úplný seznam knih NZ na Východě je obsažen ve 39. listu biskupa Athanasia z r. 367. Nejstarším zachovaným úředním dokumentem, který uvádí úplný výčet nz knih, je 36. kánon afrického plenárního sněmu v Hippo Regiu r. 393. Nejstarší takovou papežskou listinou je list Inocence I. biskupu Exsuperiovi z r. 405.

Kdyby se ztratily všechny Bible světa, bylo by možno text NZ znovu poskládat z jeho citací uvedených starověkými církevními otci a spisovateli. (Na tom se shoduje mnoho autorů, které uvádí McDowel na s. 112 a násl.)

Co se týče SZ, tak ten je citován především samotným Ježíšem Kristem a jeho Apoštoly. V NZ je – jak bylo už výše uvedeno – kolem 350 citátů SZ, a z toho 300 z nich je s jistotou citováno podle řeckého znění LXX. Kromě toho je text SZ užíván, citován a vykládán jak křesťanskými tak židovskými autory, kteří jsou ve vzájemné opozici, což je paradoxně výhodou, protože, pokud by jedna strana text SZ falšovala ve svůj prospěch, bylo by to druhou stranou kritizováno a užíváno jako důkaz nepravosti toho druhého vyznání. To se ale nikdy nedělo. Židé ani v době Kristově a Apoštolů ani později nikdy netvrdili, že by křesťané užívali nějakou nepravou variantu SZ. Pouze synoda v Jamnii konaná r. 92 po Kr. definovala okleštěný sz kánon a odvrhla textovou tradici, která se zachovala v LXX a kterou až do počátku křesťanství užívali i Židé v diaspoře. Faktem ale je, že i tzv. masoretský text SZ obsahuje nesčetné důkazy o tom, že zaslíbeným Mesiášem je Ježíš Kristus narozený z Marie Panny.

Ze starých biblických překladů, z dochovaných rukopisů a z citací a odvolávek u jiných autorů je tedy spolehlivě dokázáno, že původní text Písma sv. Starého i Nového zákona je nám až do dnešních dní dochován v nezměněném a neporušeném znění.

 

Užité zdroje:

Josh McDowel, Nové dôkazy, ktoré vyžadujú rozhodnutie, Creativpress, Bratislava 2006.

František Trstenský, Kumrán a jeho zvitky, Katolícke biblické dielo, Svit 2009.

Úvody v českém ekumenickém, slovenském katolickém a Hejčlově překladu Bible.

web: deadseascrolls.org.il

web: fatym.com/taf/knihy/index.html

jiné internetové zdroje

Autor: Stanislav Cigánek | úterý 30.10.2018 18:19 | karma článku: 10,65 | přečteno: 225x
  • Další články autora

Stanislav Cigánek

Veřejný dopis panu premiérovi - "zastavte corona-šikanu"

V ČR, která má 10 mil. obyvatel dlouhodobě umírá cca 300 lidí denně. Těch 400 mrtvých za 8 měsíců s pozitivním testem na covid-19 je naprosto zanedbatelné číslo. Navíc prakticky všichni z nich zemřeli i v důsledku jiných nemocí!

20.8.2020 v 9:21 | Karma: 28,00 | Přečteno: 932x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Bratři, nechceme vás nechat v nevědomosti o údělu těch, kdo zesnuli.“ (1Sol 4,13)

Nesmrtelnost duše a věčnost pekla – katolická apologie proti adventistům Adventisté učí, že lidská duše není nesmrtelná a umírá spolu s tělem. Kristus sestoupil do pekel a tak i duše každého člověka existuje po smrti.

18.3.2020 v 13:17 | Karma: 9,13 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Třicet let svobody“ nebo skutečnou svobodu

Proč se tedy stále mluví o revoluci, svržení totality a údajném nástupu svobody, když ve skutečnosti šlo pouze o reformu systému, která byla dohodnuta a připravena dopředu, a to na mezinárodní úrovni světových velmocí?

16.11.2019 v 18:23 | Karma: 15,40 | Přečteno: 452x | Diskuse| Ona

Stanislav Cigánek

Člověkem od početí

Podle učení katolické církve má člověk nesmrtelnou duši od okamžiku svého početí a proto usmrcení dítěte v lůně matky je vraždou. To je všeobecně známo. Málokterý katolík však umí tento postoj obhájit.

18.10.2019 v 20:00 | Karma: 13,06 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

Mariánský sloup na Staroměstské náměstí – ano či ne?

Ať bojovníci za Mariánský sloup spojí svou aktivitu s apelem na své biskupy, aby po vzoru italského politika Salviniho zvedli posvátný růženec Blahoslavené Panny Marie a zahájili růžencové tažení za vystoupení Česka z EU.

20.6.2019 v 21:31 | Karma: 7,54 | Přečteno: 288x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 521x
Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz