Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mariánský sloup na Staroměstské náměstí – ano či ne?

Ať bojovníci za Mariánský sloup spojí svou aktivitu s apelem na své biskupy, aby po vzoru italského politika Salviniho zvedli posvátný růženec Blahoslavené Panny Marie a zahájili růžencové tažení za vystoupení Česka z EU.

V posledních dnech se v Praze, kromě boje o svržení zákonně zvoleného premiéra, rozpoutal také boj o postavení Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí. Právě dnes v pozdních večerních hodinách by se o požadavku znovupostavení sloupu mělo jednat v pražském zastupitelstvu. Mezi příznivci i odpůrci Mariánského sloupu jsou nejrůznější názorové proudy s rozličnými motivy. Jedni chtějí jeho obnovení prostě jako pěknou památku, jiní z čisté úcty k Matce Boží, další v něm snad chtějí obdivovat habsburskou éru či ideji vlády katolické hierarchie. Podobná pestrost motivů je i mezi odpůrci. Někteří Pannu Marii na Staroměstském náměstí nechtějí, protože mají odpor ke všemu, co souvisí s Ježíšem Kristem, jiní proto, že Krista uctívají, ale mariánskou úctu pokládají za modloslužbu, dalším vadí spíš spodní část původního Mariánského sloupu, na níž byli andělé probodávající různé démony, kteří, podle jakéhosi dobového výkladu, snad měli představovat zakladatele protestantské reformace. O těchto andělech v spodní části Sloupu, se ale nyní nějak nemluví. Zdá se, že obnovená verze Sloupu ty anděly vůbec nemá. Otázka je, jestli je tam obnovitelé - po svém případném částečném vítězství - nebudou chtít dodatečně doplnit. Dalším vážným argumentem proti obnovení Sloupu je, že byl postaven v bezprostřední blízkosti popraviště, na němž bylo ze světa sprovoděno tzv. 27 českých pánů, tedy představitelů protihabsburského ale i protikatolického odboje části domácí šlechty. A na to lze namítat, že i kdybychom snad s jejich popravou souhlasili, měli bychom přece mít úctu k památce těch, kdo statečně bojovali za své přesvědčení a jsou mnohými ctěni jako hrdinové.

Není pochyb, že stržení sloupu v r. 1918 bylo vandalským činem namířeným proti křesťanství vůbec. Jako katolík ctím obrazy svatých a zvlášť Bohorodičky. Židovsko-muslimsko-protestantský ikonoklasmus - odmítání svatých obrazů či zobrazování vůbec je mi naprosto cizí a jsem příznivcem soch Matky Boží stavěných k její poctě i na veřejnosti. Otázka ovšem je, zda ta veřejnost tyto křesťanské symboly přijímá.

Obnovit Mariánský sloup na Staroměstském náměstí znamená zasvětit tento prostor potažmo celou českou zemi Panně Marii. To myslím všichni nějak vnímají a ohánění se příznivců Sloupu historií a kulturou je trošičku nečestné. Měli by upřímně a naplno říci, že jim jde o svého druhu zabrání veřejného prostoru Prahy a Česka vůbec pro Matku Boží. Zamlčovat tuto podstatnou věc je trochu nečestné. Já osobně jsem za: Ať je Praha a celá česká země zabrána pro Ježíš Krista skrze jeho Přesvatou Matku. Ať katolíci činí pokání za to, že jejich hierarchie během staletí ztratila přízeň českého národa. Ať činí pokání za upálení M. Jana Husa a Jeronýma Pražského i za to, že odmítli prorocká kázání Jan Milíče pronášená právě na Staroměstském náměstí.  Tohoto proroka uštvali církevníci k smrti a jeho dílo srovnali se zemí. Ať taky činí pokání za to, že náš národ naháněli do spárů EU s pokryteckým tvrzením, že tam prý vneseme křesťanského ducha. Ha, ha. To bychom ho nejdřív museli mít! Ať bojovníci za Mariánský sloup spojí svou aktivitu s apelem na své biskupy, aby po vzoru italského politika Salviniho zvedli posvátný růženec Blahoslavené Panny Marie a zahájili růžencové tažení za vystoupení Česka z EU a obnovu naší národní suverenity. Není se čeho bát, národ na jejich pokání dosud čeká a po osvobození od nadvlády nynějšího evropského superstátu, který je podstatně horší než habsburská monarchie, tento národ touží. Až tohoto vítězství nad novodobou bruselskou totalitou oni fanoušci klerikalistických církevních struktur dosáhnou, pak už jim myslím nikdo v postavení Mariánského sloupu bránit nebude.

Autor: Stanislav Cigánek | čtvrtek 20.6.2019 21:31 | karma článku: 7,54 | přečteno: 288x
  • Další články autora

Stanislav Cigánek

Veřejný dopis panu premiérovi - "zastavte corona-šikanu"

V ČR, která má 10 mil. obyvatel dlouhodobě umírá cca 300 lidí denně. Těch 400 mrtvých za 8 měsíců s pozitivním testem na covid-19 je naprosto zanedbatelné číslo. Navíc prakticky všichni z nich zemřeli i v důsledku jiných nemocí!

20.8.2020 v 9:21 | Karma: 28,00 | Přečteno: 932x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Bratři, nechceme vás nechat v nevědomosti o údělu těch, kdo zesnuli.“ (1Sol 4,13)

Nesmrtelnost duše a věčnost pekla – katolická apologie proti adventistům Adventisté učí, že lidská duše není nesmrtelná a umírá spolu s tělem. Kristus sestoupil do pekel a tak i duše každého člověka existuje po smrti.

18.3.2020 v 13:17 | Karma: 9,13 | Přečteno: 624x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Třicet let svobody“ nebo skutečnou svobodu

Proč se tedy stále mluví o revoluci, svržení totality a údajném nástupu svobody, když ve skutečnosti šlo pouze o reformu systému, která byla dohodnuta a připravena dopředu, a to na mezinárodní úrovni světových velmocí?

16.11.2019 v 18:23 | Karma: 15,40 | Přečteno: 452x | Diskuse| Ona

Stanislav Cigánek

Člověkem od početí

Podle učení katolické církve má člověk nesmrtelnou duši od okamžiku svého početí a proto usmrcení dítěte v lůně matky je vraždou. To je všeobecně známo. Málokterý katolík však umí tento postoj obhájit.

18.10.2019 v 20:00 | Karma: 13,06 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

Proč nevolit ale teď ano – postoj křesťana k volbám

Pro velkou část občanů není účast ve volbách vůbec samozřejmou. Mnozí jsou snad prostě lhostejnými, ale někteří k takové pasivitě uvádějí i pádné důvody. Pro názornost aspoň čtyři z nich:

23.5.2019 v 13:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 513x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 521x
Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz