„Třicet let svobody“ nebo skutečnou svobodu

16. 11. 2019 18:23:47
Proč se tedy stále mluví o revoluci, svržení totality a údajném nástupu svobody, když ve skutečnosti šlo pouze o reformu systému, která byla dohodnuta a připravena dopředu, a to na mezinárodní úrovni světových velmocí?

Listopad 1989 nebyl žádnou revolucí. To už dávno není tajemstvím. Nejedna známá osobnost to přiznala i veřejně. Karel Gott mluvil jasně o tom, že dokonce už tzv. okupace Československa r. 1968 proběhla na základě předcházející dohody SSSR a USA[1]. A vyjadřovat se k příčinám listopadového převratu zřejmě Gott ani nepovažoval za potřebné. Kdo myslí, myslí, a kdo myslet nechce, tomu nemá smysl nic říkat.

Zato Ivan Mládek to řekl na plnou hubu. V rozhovoru na DVTV na otázku pana Veselovského, co si myslí o listopadu 89, odpověděl, že to byla Gorbačovova záležitost iniciovaná KGB a STB. „Zivčák, jejich člen, to celé vyprovokoval“, říká pan Mládek, „estébáci přivedli studenty na Národní třídu. Takhle to vidím já. Jinak to nedává logiku.“ Mládek ale také dodal: „A já myslím, že to bylo v pořádku. Aspoň to proběhlo všechno hladce. Oni chtěli udělat perestrojku. První politická garnitura s kapitalismem vůbec nepočítala, vždyť ještě Havel v prosinci 89 řekl, že kapitalismus v Československu nepřichází v úvahu...“[2]

Listopad 89 nebyl tedy žádnou spontánní studentskou akcí. O dlouhodobé přípravě tohoto převratu na mezinárodní úrovni se dozvíme i z úst, ze kterých by to člověk čekal nejméně. Sám arcihavlista Tomáš Halík v přednášce pronesené 16. 12. 2017 u Salvátora na téma Desetiletí duchovní obnovy se zmínil, že kardinál Tomášek, který byl z počátku ke komunistickému režimu dosti loajální a od Charty 77 se distancoval, začal mluvit odvážněji v prospěch politické svobody na základě instrukce dané mu Janem Pavlem II. po r. 1978.[3]

Proč se tedy stále mluví o revoluci, svržení totality a údajném nástupu svobody, když ve skutečnosti šlo pouze o reformu systému, která byla dohodnuta a připravena dopředu, a to na mezinárodní úrovni světových velmocí? Jistě, existuje potřeba vyvolávat v lidech pocit, že žijí v novém systému zbaveném starých nespravedlností a že zločiny předků se nás už netýkají. Je ale ještě jiný důvod nazývat listopad 89 revolucí. Původní komunističtí revolucionáři ze začátku 20. st. totiž mají mnoho společného se současnými tzv. západními demokraciemi. Jedni i druzí se hlásí k ideálům francouzské revoluce, která byla revolucí bytostně protikřesťanskou. A sledujeme-li společný ideový základ obou režimů, tedy původního leninského komunismu a západní liberální demokracie, pak můžeme listopad 89 právem nazvat revolucí. Byl totiž obnovením revolučních ideálů, které mezitím za železnou oponou poněkud zamrzly. Tou skutečnou revolucí je liberalizmus, a ten k svému přežití potřebuje neustálou změnu, protože lidská přirozenost, dokud není zcela démonizována, tíhne sama k tradičním hodnotám. V lidské duši je Boží hlas probouzející v nás touhu po spravedlnosti, která přináší člověku i svobodu. Svoboda však není tím, po čem lidské srdce v nejhlubší podstatě touží. Člověk touží po spravedlnosti, ta je objektivně platnou hodnotou a zárukou pravého pokoje a štěstí.

[1] https://aeronet.cz/news/karel-gott-srpen-1968-byl-dohodnuty-mezi-sssr-a-usa-to-pouze-dnes-se-ukazuje-jenom-na-jednu-z-tech-velmoci-americane-chteli-v-roce-1969-v-ceskoslovensku-normalizaci-s-lidskou-tvari/

[2] https://video.aktualne.cz/dvtv/z-jozina-je-v-rusku-putin-z-bazin-mam-tam-zakaz-za-svou-muzi/r~7872df3ce20b11e6a6940025900fea04/ (7. minuta)

[3] http://www.farnostsalvator.cz/kazani/403/2017-12-16 (1. čtení, 2. minuta)

Autor: Stanislav Cigánek | sobota 16.11.2019 18:23 | karma článku: 15.40 | přečteno: 452x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 10.86 | Přečteno: 136 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 7.70 | Přečteno: 146 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 40.89 | Přečteno: 8924 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 427 | Diskuse

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

Použila jsem samozřejmě nadsázku, ale musím se přiznat, že utrženě si kapku skutečně začínám připadat. Hledám, ba slídím, sháním, toužím a těším se. Strašně!

25.3.2024 v 20:38 | Karma článku: 24.07 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 521

Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...