Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RB

Musíme si uvědomit, že zprávy o Ježíši Kristu máme z evangelií a skutků, při čemž víme, že Matouš nebyl Matouš celník - Lévi Alfeův, Marek byl alexandrijský žid, který do Jeruzaléma uprchl někdy v padesátých letech, Lukáš byl maloasijský Řek, kterého do Jeruzaléma přivedl Pavel z Tarzu ze své misijní cesty, že snad pouze Jan byl přímý Ježíšův učedník Jan Zebedeus.

Četba skutků naznačuje (a náznaky jsou i v evangeliích), že Ježíš A především Petr se pokládají za pravověrné farizeje na rozdíl od těch oficiálních farizejů, že jsou tedy pravověrnými židy. Viz spor mezi Petrem a Pavlem o obřízku.

Pavel z Tarzu byl zřejmě mimořádně chytrý chlap, který jako první a jediný pochopil, že náboženství je účinný nástroj vlády. Proto odjel do Říma, aby ho nabídl Claudiovi. Bohužel se opozdil, a Nero to nepochopil.

Pronásledování křesťanů v Římě zřejmě úzce souviselo s judaismem (rozlišovali Římané mezi židy a křesťany?) a mělo zřejmě zdroj politický - viz Verspasián a Titus v Judeji. Mimochodem: Byli tolerováni a ctěni egyptští bohové, byl praktikován mithraismus, takže křesťanství bylo skutečně výjimkou.

0 1
možnosti
SC

Jáké máte důkazy, že autorem Matoušova evangelia není celník Levi? Jaké důkazy ostatních tvrzení?

0 0
možnosti
Foto

Zakladatelem křesťanství je Pavel z Tarsu.

0 0
možnosti
Foto

Byl bezesporu klíčovým teologem, který formoval ranou církev, ale tu založil Ježíš Kristus.

2 1
možnosti
  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 521x
Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz