Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tentokrát za tento článek karma.R^

1 0
možnosti
Foto

P49e52t13r 78O38m39e58l28k50a

21. 9. 2017 12:32

Ano, někteří místní křesťanští dogmatici si vybírají z bible jen to, co se jim hodí a přirovnávají ji k takovým pohádkám Boženy Němcové, kde všechno je jen v symbolech a psáno s nadsázkou :-) Pochybuji, že všechno. Věřím tomu, že Mojžíš ty svoje Knihy mohl klidně napsat a docela se jimi v mnoha případech odkopal....:-)

1 0
možnosti

Vím, nebude to zcela k věci, ale myslím, že úvahy o historických nálezech ve snaze o vyhodnocení jsou celkem zbytečné. Tentýž Bůh, tedy Abrahámův, Mojžíšův, Ježíšův a dalších, měl stvořenu základní materii již při tvoření Země. Vše ostatní, desatero, Starý a Nový zákon, svědectví Ježíšových učedníků, jsou jen božskou hříčkou a zkouškou: co vy na to, lidi?! A lidi selhali!!! Tedy není jiné cesty a Koránu je vám třeba! A běda vám, když mého posla neposlechnete na slovo! Zahubím vás všechny! (tedy jen ty, co se vzpěčují; pro ty poslušné rajské prostory otevřeny)

0 0
možnosti

Jak to myslíte? Chcete tu hájit islám nebo to má být vtip?

Islámští vykladači Koránu se právě odvolávají na liberánlí vykladače Bible a tvrdí spolu s nimi, že knihy Starého zákona byly napsány dlouho po událostech, které popisují. -Jen mírumilovné křesťanství může mít ve svém středu zrádce, kteří šíří falešné evangelium a rozkládají tak křesťanství zevnitř. V islámu to takto nefunguje, protože tam jde o něco principiálně jiného než v křesťanství a jsou tam taky používány jiné prostředky...

0 0
možnosti

Noemova archa podle popisu v Bibli neměla kýl, neměla oplachtění, neměla kormidlo. Bylo to nanejvýš říční plavidlo, schopné splývat po proudu, proti proudu tažené burlaky.

Abraham byl současníkem Chamurapiho, takže judaismus vznikl někdy kolem roku 1785 př. Kr. Do Cháranu nepřišel z Uru chalgejského, protože ten první Ur za Abrahama již skoro tisíc toků neexistopval A Ur chalgejský vznikl zhruba tisíc roků po Abrahamovi. Existoval ovšem Ur Khaldisův asi šedesát kilometrů severně od Cháranu v dnešním Jižním Turecku.

Josef nebyl prodán do Egypta někdy kolem roku 1700 př. Kr., patrně nikoliv Egypťanům ale Hyksosům. Židé neprchali do Egypta před hladomorem, ale patrně následovali Hyksosy buď jako pomocné sbory, nebo spíše jako marodérská tlupa, rozkrádající zbytku po hyksoských bitvách.

K exodu nedošlo v době Ramesse II., ale za vlády Ahmose měkdy kolem roku 1520 př. Kr. Nebyl to ovšem útěk, ale vyhnání hyksoských spojenců, takže Mojžíš pravděpodobně nikdy neexistoval.

0 2
možnosti

Jste ale nějaký moc chytrý. A co si myslíte o Jesefovi Flaviovi a jeho spisu "Proti Apionovi - obhajoba starobylosti Židů" - Flavius tam ztotožňuje Hiksosy s Izraelity a odvolává se při tom na různé antické autory. Taky porovnává babylonské, týrské a židovské kroniky a dochází k závěru, že je v nich naprostá shoda v datování stavby chrámu, dobití Jeruzaléma Nabuchodonozorem a návratu Židů za Kýra perského.

Co se týče stavby archy, nemám znalosti o stvbě lodí, ale řekl bych, že základ úuspěchu byl v tom, že se Noemova archa prakticky nemohla převrhnout - řízení obstaral Bůh, stejně jako nalodění zvířat atd.

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS