Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Celkom by ma teda zaujímalo, jak sa v Biblii ocitol názov mesta Piramesse, ktoré vo Vami popisovanom období neexistovalo. :-)

0 0
možnosti
MP

Rakouský archeolog Manfred Bietak vykopal město Avaris, jež mělo až 30 000 obyvatel a bylo vybudováno lidmi pocházejícími z Předního Východu. Toto město bylo opuštěno v polovině 18. dynastie. V blízkém okolí postavil Ramsess II. své město Piramesse. Takže jedno z možných vysvětlení je, že jméno města bylo editováno dodatečně. Stačí takhle ?

0 0
možnosti
LV

Starý a Nový Zákon jsou dvě poloviny. V Novém Zákoně čteme více než 150 krát... stojí psáno ...”, ... jak praví Písmo ...aby se Písmo naplnilo. Tím je míněn Starý Zákon. V Novém Zákoně máme 845 citátů ze Starého Zákona.

Po Svém vzkříšení se Pán zjevil dvěma učedníkům na cestě do Emauz a vysvětlil jim biblická místa, která se ve Starém Zákoně vztahovala na Něho: ( Luk.24:32.)" Zdali srdce naše v nás nehořelo, když mluvil nám na cestě a otvíral nám písma? Připoměl dalším učedníkům co jim řekl před Svým utrpením a umíráním. Že se musí naplnit všecko, co je psáno v Zákoně Mojžíšově a v Proroctvích i v Žalmech o mně. Tedy otevřel jim mysl, aby rozuměli Písmům. Též Apoštol Pavel ve svém prvním dopise, k církvi v Římě” Já Pavel,služebník Jezukristuv,povolaný apoštol,oddělený k kázání evangelium Božího,které zdávna zaslíbil skrze proroky své v Písmech svatých. ( Řím.1:1-)

1 0
možnosti
LT

L76u85d72ě87k 67T74o30n42d41r

4. 12. 2017 18:54

A proč se tak urputně a křečovitě držíete toho Starého zákona a starých proroků? Proč? Copak vám nestačí Ježíš Kristus ? Proč ho stále taháte do spolku s překonanou historií období Abraháma, Mojžíše... Proč je nenecháte už konečně spát v hrobě? Vždyť z celé Tóry úplně stačí "Desatero božích přikázání". To je alfa i omega. To jediné má hodnotu a jinak se celý Starý zákon může klidně odložit do zapomnění.

A aspoň v křesťanství přestanou strašit historky o psychopatickém, nenávistném a ďábelském Jehovovi, který nemá s "Otcem nebeským" Ježíše Krista nic společného. (Kromě urputné snahy křesťanů Ježíšovo učení pošpinit neustálým spojováním s krvavými historkami z Tóry.)

0 0
možnosti
LT

L48u71d93ě82k 47T65o97n57d92r

4. 12. 2017 16:49

Pokud je Starý zákon věrohodný (a překlad do češtiny správný), pak se není čím chlubit. Protože zmiňovaný Jozef - izraelita, co se stal správcem Egypta - je podle Starého zákona pěkný "parchant". Jak jinak nazvat člověka, který zneužil vědění získané od Boha o blížící se 7 let trvající katastrofální neúrodě k tomu, aby všechny obyčejné egypťany obral o vše - o všechny peníze, o všechen majetek a dokonce i osobní svobodu, takže se ze svobodných lidí stali faraónovi otroci...

To má být "svatý můž", to má být uznávaný "boží člověk"? Ne, Josef je parchant, zlo-činec, lidská zrůda. A izraelité a křesťané tuto zrůdu, tohoto zlo-čince dodnes vychvalují a uctívají.

0 0
možnosti
SC

Ano bylo to tvrdé, ale dnešní státy jsou daleko tvrdší. Josef zavedl 20% daň z úrody. My dnes platíme cca 20% jen ze všech svých výdajů pomocí tzv. DPH. A jsou další daně. Naprostou většinu toho, co dnes lidé vyprodukují, přerozděluje stát. Takže z vašich daní jsou placeny i věci, které můžete považovat za nemorální nebo společnosti škodlivé. Veškerý tok peněz je pod kontrolou. Mluví se o zrušení hotovosti, což bude znamenat už totální závislost na vládě. Já např. považuji umělý potrat za vraždu, ale skrze daně jsem státem nucen i na to přispívat. Současnou sociální a tzv. rodinnou politiku, mediální průmysl a další věci pokládám za systematickou devastaci rodiny, jednotlivce, národa - ale jsem nucen na to přispívat. atd. atd.

Můžete se hádat, ale jsem přesvědčen, že zrušení institutu otroctví je plodem křesťanství. I Starý zákon vnášel do tohoto institutu jakous takous spravedlnost, i když dělal rozdíl mezi Izraelitou a pohanem. Izraelita prakticky nesměl být otrokem Izraelity. Pokud se do takového otroctví dostal, po sedmi letech měl být propuštěn. I pro pohanské otroky zavedl Mojžíš určitá práva.

Bible naříká noc o tom, jaká byla Josefova politika, jak se získanou mocí naložil. Realita byla, že kdyby onu akci neudělal, hladomor by navíc přinesl rabování a totální rozvrat.

0 0
možnosti
Foto

http://www.tlg.estranky.sk/clanky/faraon-exodu.html

Ten link je na doplnenie za vlády ktorých faraónov to bolo a sú tam indície, ktoré svedčia, že sa veci naozaj udiali tak,ako sú popísané v Biblii.

2 0
možnosti
KT

To je důkazem, že kniha Exodus..., atd.

Není to jedno?

Bůh buď, je nebo není, a pokud je, pak jeho existence není ani trochu odvislá od věrohodnosti či nevěrohodnosti sbírky blábolů ve Starém Zákoně (Písmu svatém, Koránu)

1 2
možnosti
SC

Ano, díky za poznámku, Boží bytí je neodvislé na čemkoli jiném, ale naše poznání Boha a věčné štěstí/neštěstí závisí na naší poslušnosti/neposlušnosti poznané pravdě. A tomuto poznání Pravdy často překáží "práce badatelů", kteří přijali iracionální axioma, že Bible se ve věcech historie a přírodních věd zpravidla mýlí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 521x
Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz