Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J23i74r69i 24T45i30c98h65y

9. 12. 2017 18:09

Jednu vec nechapu. Kdyz se Evropane (Rimane) rozhodli uctivat jednoho boha, proc si nevymyslili sveho vlastniho, misto aby prevzali toho, vymysleneho Izraelity, s jejich vlastni historii a vyjimecnosti, coby zaslibeny narod - tedy ostatni nejsou zaslibeni, vcetne Rimanu?

0 0
možnosti
LT

L49u16d31ě32k 89T84o64n66d94r

9. 12. 2017 18:29

Protože židé Ježíše a křesťany odmítli jako kacíře a odpadlíky. A tak apoštolům nezbylo nic jiného, než svou víru šířit mezi "pohany" římského impéria. Naprosto zásadní roli v tom měl konvertita Pavel a jeho nezlomná snaha. Ale protopže všichni Ježíšovi učedníci byli židé, tak sebou táhli a doposud táhnou i toho starozákoního boha Jehovu (Hospodin) a celou židovskou Tóru.

Křesťané vzešlí z "pohanů" to nepotřebovali, ale pro židovské apoštoly bylo zcela zásadní věcí dát Ježíšovi "legitimitu" tím, že se odvolávali na židovskou Tóru. Bez toho by byli ztraceni. Ježíš sám to moc neřešil, ale jeho učedníci tomu věnovali většinu svého úsilí.

0 0
možnosti
Foto

Až do r. 1947 nejstarší úplný rukopisný záznam Starého zákona pocházel z r. 900 našeho letopočtu. V r. 1947 byly objeveny svitky v jeskyni nad Mrtvým mořem, které obsahovaly mnohé pasáže Starého zákona. Paleografické svitky pocházely z r. 125 př. n. l. Učencům se tak dostal do rukou dokument, který mohl být srovnán mezi oběma písemnostmi, kde je časová propast více než tisíce let! Zjistilo se že novější Bible od staré se liší 17 písmenech. Bible je souhrnlidských vyprávění a Bible vznikala 1 6oo let Bible je sbírka 66 knih a psalo ji 44 autorů. ve třech jazycích na třech kontinentech světa. Bible je obsahuje zejména přirování stejně, jako kdyč teme pohádky, tak je v nich poučení jako v Bibli.

1 0
možnosti
LT

L89u58d51ě49k 61T31o36n36d56r

9. 12. 2017 18:22

Máte pravdu, ale problém je v tom, že každý rodič ví, že pohádky jsou krásné příběhy, jejichž smyslem je utvářet víru v mravní zákony (dobro vždy zvítězí nad zlem, zlo bude potrestáno a dobro odměněno). Ale ŽÁDNÝ RODIČ, ani žádné dítě, KDYŽ DOSPĚJE nevěří v doslovnost a autenticitu pohádek. Žádný dospělý člověk neveří, že existuje Sněhurka a sedum trpaslíků, Ježibaba, čarodejnice, sedmihlavý drak, Rumcajs s Mankou, Křemílek a Vochomůrka...

Ale na této Zemi dodnes straší prastaré legendy o kterých miliardy dospělých lidí tvrdí a jsou SKÁLOPEVNÉ PŘESVĚDČENI, že to nejsou jen legendy, jejichž smyslem je utvářet a posilovat mravní zákony, ale že jsou to nevyvratitelná FAKTA, která je třeba zkoumat a pitvat a hledat v nich patřičné paragrafy božího zákoníku.

A hlavně je zakázáno používat vlastní rozum! To je totiž největší hřích! Bůh přeci chce abychom slepě plnili jeho nařízení. A když řekne: "nezabiješ" nezabijeme. A když řekne "vražděte", tak jdeme a vraždíme - bezvěrce, odpadlíky, jinověrce... A vždy máme po ruce argument: "je to vůle boží". Koneckonců současný islámský terorizmus a hrdlořezové z Islámského státu jsou toho dokladem. Oni také berou staré legendy doslova a když Bůh ve svaté knize (třeba v Koránu nebo ve Starém zákonu) napsal, za jakých podmínek je oprávněné zabíjet, tak to dělají. Oni jen plní vůli boží, zjevenou ve svatých textech... A to je ta tragedie víry a náboženství.

0 0
možnosti
DB

ono je to mnohem jednodušší.............Starý zákon je návodem pro panovníky....ve smyslu Machiavelliho..........a Nový zákon je pro davy lidí, pro poddané, kteří mají vždy svého pána poslouchat...........nic víc v tom nehledejte............

1 2
možnosti
LV

Co nám říká Bůh skrze Starý Zákon? Ve Starém Zákoně byla dána zaslíbení, která se v průběhu novozákonního času spásy naplňovala. Záčíná to prvním veršem Bible a končí tím posledním. Zde je poukázáno,že Bůh je ve Svém Slově, a že to co zaslíbil se vyplňuje až do dnes.

0 0
možnosti
LT

Pane Cigánku, asi jste tento blog napsal i kvůli mě a mým názorům v diskusích pod blogy. Asi nemá smysl se vzájemně přesvědčovat o svých pravdách. Já nepřesvědčím vás a vy nepřesavědčíte mne.

Ale navrhuji jinou cestu: zkuste napsat další blogy o sporných, "divných", příbězích ve Starém zákonu. A jak si je Vy osobně vykládáte a vysvětlujete. Zkuste tyto příběhy obhájit tak, aby vaši obhajobu pochopil a přijal běžný současný člověk.

Co mám na mysli. Například:

1) praotec Izrael zápasí ve stanu s Jehovou, který mu poraní nohu. Za odměnu ho pojmenuje "Izrael".

Jak se může člověk, mlátit v noci ve stanu s všemouhoucím Stvořitelem celého vesmíru a proč? Není to divné? Jehova - Hospodin - Stvořitel vesmíru se vejde do jednoho stanu a šmíruje tam jako pokoutní zlodějíček?

2) Jehova přikáže Abrahámovi, aby zavraždil vlastního syna na důkaz své absolutní poslušnosti.

A protože Abrahám byl boha-bojný (podělaný strachy), tak ani nepípl, vůbec neodporoval, nic nenamítal, ale vzal kudlu a šel svého syna poslušně podříznout. A to, že se objevil v poslední chvíli anděl na této zrůdnosti nic nemění. Kdyby se vám, pane Cigánku, takto zjevil Hospodin, šel byste a zavražil své dítě? Udělal byste to? Není to divné?

A proč Jehova neřekl Abrahámovi: "Ty hlupáku! Tys opravdu chtěl pro mne vraždit? Tebe ani na chvíli nenapadlo se bránit, nesouhlasit? Ano, byla to boží zkouška, ale ty, Abraháme, jsi ji na celé čáře prohrál! Chtěl jsem tě udělat praotcem všech národů, ale vraždící hlupák plnící nesmyslné příkazy se mi nehodí. Jdi mi z očí Abraháme!" Ale Jehova nic takového neřekl...Bohu-žel.

1 0
možnosti
LT

3) Josef - správce Egypta, co ožebračil a zotročil prosté Egypťany. Můj názor jste u jiného blogu smazal, takže ho nebudu rozepisovat znovu, ale určitě si vzpomínáte, co mi vadilo.

4) Mojžíšovo slavné vyvedení Izraelitů z Egyptského otroctví. ("sedum egyptských ran") Velkolepé drama, jako určené pro Hollywoodský velkofilm.

Proč všemohoucí a vševědoucí Hospodin (Jehova) neustále předvádí faraónovi svou sílu tím, že decimuje, ožebračuje obyčejné, bezbranné a bezmocné Egypťany a nakonec vyzabíjí i všechny jejich prvotrozené syny? Vždyť oni o ničem nerozhodovali! Byli stejnými otroky faraóna, jako Izraelité. Proč ty potoky krve Jehova chtěl? Proč prostě nezatočil přímo s Faraónem? Není to divné?

A proč Jehova přikazuje všem izraelitům, aby před odchodem z Egypta, zdecimované obyčejné Egypťany - své sousedy ještě okradli o všechny zlato, stříbro a šperky? (V Bibli je to tam dokonce 2x) Není to divné?

5) Jehova seslal Mojžíšovi Desatero božích přikázání, ve které je "nezabiješ", "neukradneš"... A vzápětí stejný Jehova přikáže Izraelitům, aby "zemi zaslíbenou", získali tak, že vyvraždí všechny původní obyvatele, včetně žen a dětí! A jejich majetek si prostě přisvojí - ukradnou. A z těch několika cizích kmenů si nadělali otroky. Není to divné?

Samozřejmě vím, co máte nachystáno jako vysvětlení: "Oni si to zasloužili! Byli to odpadlící od pravé víry! Vzývali cizí božstva! Kdo jsi, abys posuzoval boží rozhodnutí!"

V Desateru bůh řekl: "nezabiješ, neukradneš". Ale když stejný bůh řekne "vražděte, kraďte! A ještě mi buďte vděční, protože jen díky mě jste si mohli nahrabat". Není to divné?

6) No a tak bych mohl pokračovat dál a dál...

Přeji vám krásné a pokojné dny pane Cigánku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 521x
Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz