Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J78i45r79i 52T89i60c30h43y

30. 12. 2017 16:19

Verici a historikove mohou diskutovat narozeni Krista, ale co je na tom duleziteho pro nas dnes?

0 0
možnosti

nejsem znalec Bible, a ani jiných, citovaných, věci. Ale pokud se vycházelo z římského kalendáře, při narození Ježíše, tak to nemůže být měsíc prosinec ani náhodou. Římský kalendář končil naším únorem a začínal březnem. Což ve své podstatě znamená, náš prosinec(konec roku) nemůže sekundovat římskému kalendáři (náš únor). Už jenom logika, která říká prosinci - december, je vlastně veden jako 10 měsíc roku.

1 0
možnosti

Autenticita a hodnověrnost Bible není závislá na nějakém datu a tudíž špatné určení tohoto data nemůže na její autenticitě a hodnověrnosti nic změnit, natož ji ohrozit.

Bible je lidské dílo inspirované Bohem. Ano, Ježíš Kristus člověka miloval a věřil v něj. Věřil v něj tak mocně, že do rukou lidí svěřil i celý svůj odkaz. I svůj pozemský život.

Jakékoliv doslovné čtení biblických textů je špatné. Bibli je třeba vykládat. Je třeba promýšlet významy podobenství. Je třeba číst Starý i Nový zákon a zkoumat, co zůstalo stejné a co se příchodem Krista mění. Ne se otrocky řídit napsaným.

Bible je palivo, kterým můžeme živit plamen lásky k Bohu v našem srdci, palivo, které nikdy nedojde. Bible je jako bezedná slánka v té pohádce s Werichem.

------------------------------

Pokud jde o samotný blog, dovolil bych si bratry křesťany upozornit, že ti, kteří si dovolili zpochybnit přesný datum narození našeho Pána, jsou v blogu vnímaní jako nepřátelé a škůdci. Jsou to jmenovitě "liberální a protestantští teologové" a "odpůrci křesťanství", od kterých to pod tlakem převzali i někteří katoličtí teologové a historici.

Nejsou to jen lidé, kteří se spletli. Jsou to nepřátelé, kteří křesťanství chtějí zničit.

Jeho vrazi.

To ve svém blogu pan Cigánek píše. Práce se strachem. V mnohém se to shoduje třeba s tím, co v politice předvádí pan Okamura.

Co by na tenhle blog řekl sám Ježíš?

0 0
možnosti

L61u87b42o51m76í14r 81V11í70t

30. 12. 2017 14:54

Ježíš řekl: Já jsem ta cesta Pravda i Život .Budiž Bůh pravdomluvný, ale každý člověk lhář, jakož psáno jest: Abys ospravedlněn byl v řečech svých, a přemohl, když bys soudil. K. Řím. 3:4.

0 0
možnosti

Autor je nepochybně věřící křesťan. Potíž je v tom, že je třeba tak trochu být i vědoucí křesťan. Jen pro ilustraci: Autorovy polocitace: Lukáš: Maloasijský Řek, kterého přivedl do Jeruzaléma Pavel z Tarzu ze svo druhé misijní cesty. Slyšel tedy poprvé jméno Ježíš někdy kolem roku 50 a své evangelium psal někdy po roce 70. Jan Křtitel a jeho činnost u Jordánu v Karmelském údolí popisují všechna čtyři evangelia. Údajně byl Ježíšův strýc, ale vůbec Ježíše nepoznal a podle jedné varianty ho ani nepokřtil. Josephus Flavius se narodil roku 37 a zemřel roku 100. Pokud vůbec Ježíše zmiňuje, pak pouze jako okrajovou záležitost.

To, že se Ježíš narodil v Betlémě zavinili proroci Izaiáš (pravděpodobně Izaiáš II.) a Micheáš svými proroctvími. Je téměř jisté, že Ježíš byl čistokrevný Galilejec, který se narodil v Nazaretu opravdu někdy kolem roku 1, ale takřka určitě nikoliv 25. prosince. Tímto datem jeho narození byly likvidovány pohanské svátky slunovratu.

2 0
možnosti

Jako od "vědoucího" bych od vás očekával taky důkazy či aspoň seriózní argumenty, a ne pouze tvrzení...

0 0
možnosti
Foto

OK, já tam nebyl, nevím jak to bylo. Ale již ze samotného Vašeho článku plyne, že se JK narodil 7.ledna a ne 25.12. jak tvrdíte.

0 0
možnosti

L56u25b82o12m72í37r 84V71í50t

30. 12. 2017 11:05

Král slávy se musel narodit v Betlémě. Ev. sv. Jana 6:35 Ježíš pak řekl jim: Já jsem ten chléb života....Proto On se nemohl narodit někde jinde. Kristus se narodil v Betlémě a stal se Božím domem.. chlebem věčného života. Též On je ten pramen živé vody na naší životní pout'i tímto životem. Každý historik ví že v Betlémě byla nejlepší voda v celém kraji která zavlažovala obilná pole na výrobu chleba. Vánoční koledy byly poprvé zpívány Anděly při narození Krista... .Nebo tak Bůh miloval svět že poslal syna svého jednorozeného aby každý kdož uvěří v něho nezahynul ale měl život věčný.

Narození Ježíše Krista. Ježíš Kristus se nenarodil 25. Prosince nebot' v této době kopce v Judově jsou pokryté sněhem. Ježíš Kristus se narodil někdy v Dubnu, nebot' beránek se rodí na jaře a ne v Prosinci. Též ovečky a beránci se rodí ve chlévě a né v domě. Co znamená slovo Christmas? ( Vánoce) Slovo C-H-R-I-S-T-m-a-s, ''Christ's mass. Kristova mše. Toto slovo bylo ustanoveno Římsko Katolickou Církví v roce AD 306. Římští pohané uctívali Jupitera boha slunce a též uctívali Ashtoreth, což byl bůh měsíce v jiném smyslu matka nebe která reflektuje Marii.

1 0
možnosti

Aha. Už chápu, proč Gregor XIII (Řehoř XIII) upravil počítání času (kalendář). Bez této úpravy bya nemohlo vyjít správné datum narození Krista na 22.12. -001. :-)

0 0
možnosti

Neberu Vám Vaše přesvědčivá fakta, ale stojíte proti 1,7 miliardě lidí, kteří vědí, že Ježíš pochází z rodiny Imránovy a za strýce měl Arona a Mojžíše!!!;-) O přesném letopočtu se vedou spory; jediným relevantním záchytným bodem je odchod židů z Egypta.:-/

1 0
možnosti

Jednou z prvých evropských historiček, která aplikovala kumránské rukopisy na stanovení Kristova narození byla francouzská historička Anie JAUBERT: La date de la cene. Paris 1957; Jesus et le calendrier de Qumran. In: New Testament Studies 7, 1960-1961, p. 1-30.

Nejzávažnější je však dílo:

Shemarjahu TALMON: The Calendar Recogning of the Sect from the Judeas Desert. In: Scripta Heirosalyminitana. IV (1958), p. 162-199.

Autora nelze podezírat z neznalosti: Byl profesorem historie na Jeruzalémské univerzitě. Znal historickou věrohodnost jednotlivých pramenů a dokonce věděl, který z historických pramenů je podvržený. Nelze ho ani vinit ze zaujatosti, byl to žid, nikoliv křesťan.

2 0
možnosti
Foto

J. Nazaretský byl Žid a Židé počítají roky, dny podle měsíce. Takže ten datum nemůže sedět.

0 0
možnosti

Takto ovšem můžete zpochybnit všechna data, od Sumerů až po rozpad římské říše.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS