Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

Křesťanská morálka? Co je na křesťanství morálního?

2 3
možnosti
LT

L86u57d39ě57k 75T64o83n82d20r

14. 2. 2018 14:40

"Křesťanská morálka" není morálka křesťanů, ale morální pravidla definovaná Kristem. A Ježíš Kristus svá pravidla řekl zcela jasně.

Napříkl jeho pravidlo: "Co nechceš aby druzí dělali tobě, nedělej ani ty jim" je nejen "křesťanské", protože ho řekl Kristus, ale všeobecně platné, protože ho 500 před tím řekl například v Číně Konfucius, a dnes se mu říká "zlaté pravidlo" pro jednání mezi lidmy a jeho platnost je vědecky prokázána například pomocí tzv. "teorie her".

Nemusíme tomu říkat "křesťanská" morálka. Pokud současná moderní civilizace dokáže definovat a zakotvit v zákonech a v ústavách evropských států své vlastní verze pravidel morálky, pak tomu klidně říkejme "EU morálka". Ale než EU něco takového stvoří (a to bude trvat...) , tak tomu dál říkejme křesťanská morálka. Nebo raději: Kristova morálka.

0 0
možnosti
LT

L61u27d52ě27k 26T74o31n79d21r

14. 2. 2018 13:32

Dnes s vámi pane Cigánku souhlasím.

Jen bych doplnil dvě věci. Spousta lidí, zvláště těch mladých, si myslí že "svoboda" je opakem diktatury. Což je omyl. Opakem diktatury je anarchie. A svoboda je to "cosi" křehkého a pohyblivého, uprostřed mezi diktaturou a anarchií. Je to stav, kdy existují jasná pravidla a žebříčky hodnot, ale zároveń má každá bytost dostatek osobní svobody, která se však nezvrhla v bezbřehou anarchii.

A co se týká zmiňovaného islámu. Zakladní problém islámu je v tom, že Korán neobsahuje Mojžíšovo "desatero". Vůbec v něm není zmíněno! Mojžíš v Koránu je, ale Desatero ne. Stejně tak není v Koránu ani jedno jedinné přikázání, které Bůh seslal skrze Ježíše Krista - "Miluj bližního svého, jako sebe samého", "Co nechceš aby druzí dělali tobě, nedělej ani ty jim", "Milosrdenství chci", atd... Ježíš v Koránu je, ale jeho slova ne. Zato jsou v Koránu předchozí přikázání ze Starého zákona: "oko za oko, zub za zub", právo na pomstu... To o něčem svědčí.

0 0
možnosti
Foto

Já bych reagoval na ten obrázek desatera. To byste opravdu chtěl aby člověk neměl právo pracovat 7. den? Jenom kvůli tomu, že podle židovského mýtu bůh 7. den odpočíval? Já myslím, že by měl člověk mít svobodu pracovat kdy chce.

2 0
možnosti
SC

Je rozdíl mezi přijetím státnem uznaných hodnot a vynucováním jejich dodržování. Zákaz práce v neděli bych nechtěl. Zákaz provozu supermarketů ano.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS