Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Díky za vynikající rozbor! Pomáhá nám rovnat nesmysly, které do nás tloukli komunisti. Měl jsem štěstí, že ten Husův citát o Pravdě do nás hustila naše češtinářka na gymnasiu. V současné postfaktické době, kdy má každý svoji "pravdičku" a kdy lež je postavena na roveň pravdě, má tato Husova věta pro nás obzvláště veliký význam.

Jsem laik, takže studovat spisy Jana Husa asi nebudu, ale již dlouho jako katolík vnímám Jana Husa, že prošel ohněm druhého křtu, který ho jako mučedníka za víru zasadil do svaté Boží náruče.

Díky!

:-)

0 0
možnosti
Foto

RvRvRv Jenom na okraj Papež a biskupové neměli světskou moc, ale světská m oc zasahovala do věcí církevních a to byl důvod proč nastalo církevní schisma. Naši historici, zahraniční historici a teologové zkoumali spisy a záznamy s Husem a došli k závěru, že byl podle tehdejšího práva kacíř.

1 2
možnosti

Ano, děkuji vám za horlivost v opakování téhož. Historik a teolog P. de Vooght dospěl k závěru, že téměř vše, z čeho je Hus obviňován, je nepravda a že nebyl zdaleka takovým kacířem, jak se tvrdí. Očistil Husa prakticky ve všem, kromě otázky papežství. V rozboru poukazuji na to, že ani v otázce papežství není důvod Husa z katolického hlediska odsuzovat. K tomu docházím tak, že rozlišuji - stejně jako Hus - mezi vírou v papeže jakožto konkrétní osobu a vírou, že Kristus ustanovil v církvi papežský úřad. V konkrétního papeže věříme jen pouhou lidskou vírou, čili pouze předpokládáme, že je platným papežem (a pokud vnější známky svědčí o opaku, předpokládáme že naopak není platným papežem). V to druhé, v papežský úřad ustanovený Spasitelem, věříme jako v článek obecné čili katolické víry.

Pokud i myslíte, že papežové a biskupové v době Jana Husa neměli světskou moc, pak zřejmě o středověku nevíte vůbec nic. Duchovní osoby byly vyňaty z "civilního" práva a podléhaly církevním soudům, papež, biskupové i kláštery měli vlastní vězení. Pražský arcibiskup Zbyněk Zajíc osobně vedl královskou armádu do několika bojů. Kromě toho měl své vlastní ozbrojené jednotky.

2 1
možnosti

Karma.R^Přeji hezký den.:-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 521x
Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz